O Λογκανίκος σήμερα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Σπαρτιατών ενώ μέχρι πρότινος αποτελούσε δημοτικό διαμέρισμα του Καποδιστριακού    δήμου Πελλάνας και βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Λακωνίας, στα σύνορα με το νομό Αρκαδίας. Περιλαμβάνει τους συνοικισμούς: Λογκανίκο, Βεργαδέικα, Γιακουμέικα,  Κοτίτσα και Κυπαρίσσι.

Ο Λογκανίκος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 750 μ. στις πλαγιές του Ταϋγέτου Απλώνεται από νότο προς βορρά σε μήκος δύο χιλιομέτρων από το κουφόγκρεμο, όπου και η πολιά «Κοτίτζα» σήμερα οικισμός Κοτίτσας μέχρι και το Παλαιολόγειο Κάστρο του Λογκανίκου.

 

Στην περιοχή σώζονται σημαντικά αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, που παραπέμπουν στη μακραίωνη χριστιανική ιστορία της περιοχής, που βρίσκεται ανάμεσα στο Λογκανίκο και το Μυστρά.

Ιδιαίτερα αξίζει να αναφερθούμε στο καθολικό της Παλαιάς Μονής του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από το 13ο αιώνα. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα μνημεία της περιοχής.

 

 

 

 

Ψηλά στη βόρεια πλευρά του χωριού και δυτικά του ναού του Αγίου Γεωργίου υψώνεται η βυζαντινή καστροπολιτεία του Λογκανίκου.

 

 

 

 

 

 

Στα νότια του χωριού λιγοστά σπίτια δείχνουν τη θέση της Κοτίτσας του βυζαντινού Μυστρά, πατρίδα αρχόντων και πραματευτάδων, που θα πάρουν ενεργό μέρος στην επανάσταση του 1821. Πέτρινα σπίτια, πηγάδια, νερόμυλοι και βρύσες, δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής και ο αμέτρητος αριθμός παμπάλαιων ξερολιθιών συμπληρώνουν τη σύνθεση του χαρακτήρα του χωριού. Δασικοί δρόμοι οδηγούν στα ψηλότερα σημεία του βουνού : Μέγα πηγάδι, Τιμόρι, Λίμνα, Κουτούνι , Ρεκίτσα.