ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΤΡΟ-ΣΠΑΡΤΗ.

2015-03-13 10:21

Στην επιφάνεια το Λεύκτρο Σπάρτη… Ξεκολλάει με εντολή Σταθάκη;

5

Εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα / Λεύκτρο – Σπάρτη έδωσε προ ημερών ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας κ. Γιώργος Σταθάκης σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος». Οπως αναφέρουν πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων, ο φάκελος του «Μορέα» παραμένει – προς έγκριση – στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο έχει εισέλθει σε έναν δεύτερο κύκλο ερωτημάτων που αναμένεται να απαντηθούν σύντομα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών.

Μετά το «πράσινο φως» του Ελεγκτικού Συνεδρίου – όταν και αν αυτό δοθεί – και δεδομένου ότι η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του έργου έχει περάσει επιτυχώς από την ΕΕ, αναμένεται να ακολουθήσει η κατάθεση της σύμβασης παραχώρησης στη Βουλή, όπου θα ζητηθεί η κύρωσή της με νόμο από την Εθνική Αντιπροσωπεία.

Εκκρεμότητες με το 95% του έργου ολοκληρωμένο
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η εκκρεμότητα του «Μορέα» δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς όσο διαιωνίζεται η περίοδος κατασκευής τόσο το έργο θα επιβαρύνεται με επιπρόσθετο χρηματοικονομικό κόστος, που ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα προβλήματα στο πρότζεκτ. Και αυτό παρ’ όλο που το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση, με το 95% του τεχνικού του αντικειμένου ολοκληρωμένο.

Τα προβλήματα του «Μορέα» ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2012, όταν οι δανείστριες τράπεζες του έργου (δέκα ελληνικές και έξι ξένες που συνεισφέρουν με δάνεια 356 εκατ. ευρώ και 318 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) ανέστειλαν τη δανειοδότησή του, καθώς αμφισβητούσαν τις προβολές κίνησης και φόρτου του αυτοκινητοδρόμου. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο δανειστή του «Μορέα», ζήτησε αναπροσαρμογή του χρηματοοικονομικού μοντέλου του έργου προς τα κάτω, ανοίγοντας έτσι μια οικονομική «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ.

Χρειάστηκε μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων για να συμφωνηθεί με τον παραχωρησιούχο, τον Ιούνιο του 2013, ένα μειωμένο μεν αλλά βιώσιμο μοντέλο για το έργο, πάντα όμως στις προβλέψεις των χαμηλών σεναρίων της σύμβασης παραχώρησης – οι οποίες ελέγχονται από τους συμβούλους όλων των εμπλοκομένων (Δημόσιο, τράπεζες, παραχωρησιούχος).

Το υπουργείο Υποδομών, για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ, μετέδιδε από τα τέλη του 2013 ότι η λύση του «Μορέα» ήταν κοντά. Τελικώς, το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ στα μέτρα κρατικών ενισχύσεων, που είχε κοινοποιήσει η Αθήνα, ήρθε τον Νοέμβριο του 2014.

 
ΠΗΓΗ : WWW.REPORT24.GR