ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ.

2016-08-07 16:54
υριακή, 07 Αύγουστος 2016 10:03

Πετώντας με αλεξίπτωτο πλαγιάς πάνω από την Καλαμάτα (βίντεο - φωτογραφίες)

 Γράφτηκε από την  
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
 
 
Πετώντας με αλεξίπτωτο πλαγιάς πάνω από την Καλαμάτα (βίντεο - φωτογραφίες)

 

 

 
 

Τόπος ονειρικός η Καλαμάτα για αλεξίπτωτο πλαγιάς και ίσως από τους λίγους, αν όχι ο μοναδικός, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα τόσο καταπληκτικά! «Ολοι όσοι ζουν την εμπειρία ανά τον κόσμο θέλουν να έρθουν εδώ. Δεν υπάρχει τόπος όπως η Καλαμάτα, η οποία θα έχει μελλοντικά μεγάλη εξέλιξη στο σπορ» λέει ο παραπεντάς Θανάσης Φενέκος, ο οποίος, πέρα από την αθλητική του δραστηριότητα με το μονοθέσιο παραπέντε, προσφέρει μια απίστευτη, μοναδική εμπειρία σε όποιον θέλει να… πετάξει, με διθέσιο παραπέντε. 

Η πανέμορφη εικόνα του Μεσσηνιακού Κόλπου από ψηλά, κάτω από τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Ταΰγετου, με θέα την πόλη της Καλαμάτας, ανάμεσα στο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, μόνο μαγευτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Γι’ αυτό άλλωστε και είναι πλήθος τα αιτήματα που δέχονται όσοι έχουν εμπειρία στο διθέσιο παραπέντε, για μια ξεχωριστή βόλτα, που σε άλλους μένει αξέχαστη για πάντα και για άλλους αποτελεί εμπειρία που θέλουν να βιώσουν ξανά και ξανά.

Παιδιά, νέοι, τολμηροί κάθε ηλικίας, άντρες και γυναίκες, ακόμα και ηλικιωμένοι, 80άρηδες και 80άρες, εκμεταλλεύονται την εμπειρία των ανθρώπων που πετούν καθημερινά από την πίστα πάνω από την Καλαμάτα και προσγειώνονται στην παραλία της πόλης, στο τέρμα της οδού Ναυαρίνου… Πολλοί έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τη βόλτα μέσα στα θερμά ρεύματα, προς το βουνό, ταξιδεύοντας άλλοι προς την κορυφή και άλλοι προς το νότο.

Επιθυμία μάλιστα του Θ. Φενέκου είναι να γίνει αεραθλητικό κέντρο στην Καλαμάτα για το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Ο ίδιος λέει πως η περιοχή είναι «πανεπιστήμιο» στο είδος, αφού είναι αρκετά δύσκολο το μέρος, τόσο που υπάρχει κανονισμός να μην πετούν αρχάριοι στην περιοχή, καθώς το πρώτιστο είναι η ασφάλεια. Μάλιστα, ο ιδανικός καιρός για πτήσεις είναι το χειμώνα, πράγμα που μπορεί να συμβάλλει και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κατά τη γνώμη του, αφού το άθλημα προσελκύει το ενδιαφέρον πλήθους παραπεντάδων απ’ όλο τον κόσμο. Εκτιμά μάλιστα πως ο τόπος μας μπορεί να γίνει διεθνής προορισμός, αφού έχει όλες τις προδιαγραφές. 

Ο ίδιος περιγράφει το δέος που αισθάνεται πετώντας με τον… αετό του στο βουνό. Ειδικά όταν βρίσκει ένα θερμικό (ζεστή μάζα αέρα) και ταξιδεύει στο βουνό. Αλλωστε, τα πάντα με το παραπέντε έχουν να κάνουν με τη μετεωρολογία, κι εκεί βασίζεται η εμπειρία για να πετάξει κάποιος, είτε συμμετέχοντας σε αγώνες, είτε απολαμβάνοντας την πτήση με μονοθέσιο ή διθέσιο. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος έχει γράψει ώρες στον αέρα, εκμεταλλευόμενος τις καλές καιρικές συνθήκες. Δεν είναι όμως και λίγες οι φορές που οι πτήσεις έχουν γίνει πολύ δύσκολες λόγω του καιρού. Κάτι που ο ίδιος το αντιλαμβάνεται και τον καταπονεί, αφού είναι πολλές και μικρές οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για τον σωστό χειρισμό του αλεξίπτωτου πλαγιάς. Πάντως, δεν έχουν λείψει και τα παράδοξα… όπως Ελληνοαυστραλός να πετάει με τσαρούχια ή άλλος να θέλει να… προσθαλασσωθεί.

Στην πλειοψηφία τους οι επιβάτες του διθέσιου αυτή την περίοδο είναι ξένοι, αλλά δεν είναι και λίγοι οι Ελληνες που… αρπάζουν την ευκαιρία που τους δίνεται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Ανάμεσα σε αυτούς και γνώστες του αθλήματος από πολλές χώρες του εξωτερικού που χαρακτηρίζουν την Καλαμάτα ως το ομορφότερο μέρος της Ευρώπης, ίσως και του κόσμου.

Οι αρχάριοι… μαγεμένοι αναρωτιούνται «Αυτό ήταν; Κάναμε ένα βήμα και βρεθήκαμε στον αέρα;». Οσο για το χαμόγελο που βλέπει ο ίδιος και καταγράφει η κάμερα που έχει προσαρμόσει στο αλεξίπτωτό του –για να κρατούν τις όμορφες αυτές στιγμές οι επιβάτες- μένει άσβεστο συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Πέρα όμως απ’ όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία, με ένα διθέσιο, είναι πολλοί και οι επισκέπτες παραπεντάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έρχονται με τον εξοπλισμό τους και πετάνε πάνω από την πόλη. Επιπλέον, έρχονται εκπαιδευόμενοι από σχολές για να κάνουν ασκήσεις στον τόπο μας, ο οποίος λέγεται πως είναι ιδανικός και παρέχει συνθήκες ασφάλειας. Για την ώρα, έρχονται μόνο Ελληνικές σχολές, αλλά όπως λέει, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από ξένες σχολές. 

Να σημειωθεί πως στο αθλητικό κομμάτι (μονοθέσιο), ο Θανάσης Φενέκος συμμετέχει σε αγώνες υπό την ομπρέλα της Αερολέσχης Καλαμάτας, η οποία παραμένει ενεργή, με το συγκεκριμένο άθλημα να αποτελεί την κύρια δραστηριότητά της. 

Οσο για το κίνητρο που τον οδήγησε στη λατρεία του αλεξίπτωτου πλαγιάς… «Μικρός κοίταγα τα πουλιά και μαγευόμουν. Ηθελα να το ζήσω και το πέτυχα. Τα έχω ζήσει αυτά…» λέει κλείνοντας, τονίζοντας ότι όποιος ονειρεύεται πως θέλει να πετάξει, μπορεί να το κάνει. Αλλωστε, όπως εξηγεί, τα πουλιά πετούν εκμεταλλευόμενα τα θερμικά… Αλλά για όλα χρειάζεται γνώση κι εμπειρία.

Μια γεύση μπορούμε να πάρουμε από τις πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες και το βίντεο από τις διθέσιες πτήσεις, από το υλικό που μας παραχώρησε ο Θανάσης Φενέκος…

 

 

  • Click to enlarge image 2.JPG
  • Click to enlarge image 2016-07-26_145005.jpg
  • Click to enlarge image 2016-07-26_152144.jpg
  • Click to enlarge image 2016-07-26_152743.jpg
  • Click to enlarge image 3.JPG
  •  
 
ΠΗΓΗ : https://www.eleftheriaonline.gr/

 

ΣΗΜ : Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ ΕΛΚΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΠ'ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠ'ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΦΕΝΕΚΟΥ(ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ).ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ(ΓΕΡΟ-ΠΟΥΛΑ).