ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ.

2014-12-12 23:36

Ο Χρήστος Βέργαδος στο laconialive.gr

Xristos Vergados

Ο Χρήστος Βέργαδος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη, όπου η οικογένειά του διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια ζαχαροπλαστείο, στο οποίο και εργάζεται παράλληλα. Έτσι εύλογα το μικρόβιο της ζαχαροπλαστικής δεν άργησε να μπει στο μυαλό του. Σπούδασε σε ιδιωτική σχολή για δύο χρόνια, κατά τα οποία διακρίθηκε σε αρκετούς διαγωνισμούς. Το 2009 συνεχίζει τις σπουδές του στη Γαλλία στο Ecole Nationale Supérieure de la Pâtisserie, υπό τη διεύθυνση των δυο κορυφαίων chef ζαχαροπλαστικής Y. Thuries και A. Ducasse. Συνέχισε την κατάρτισή του παρακολουθώντας σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό με θέμα τις τεχνικές ζάχαρης, καραμέλας, σοκολάτας, γαμήλιες τούρτες κ.ά. Εκμεταλλευόμενος την ειδίκευσή του πάνω στις τεχνικές αυτές, ξεκινάει σταδιακά να δημιουργεί και τα πρώτα κομμάτια εικαστικής ζαχαροπλαστικής. Τον Φεβρουάριο του 2009 παρουσιάζει στην έκθεση αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής ΑΡΤΟΖΑ το “Sweet Fashion by C. Vergados”, την πρώτη ολοκληρωμένη επίδειξη μόδας με ρούχα και αξεσουάρ κατασκευασμένα από υλικά ζαχαροπλαστικής. Ακολουθεί το “Sweet Fashion 2 by C. Vergados” τον Φεβρουάριο του 2011, το οποίο κερδίζει τις εντυπώσεις μέσα από την προβολή του σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές. Αξίζει να αναφερθεί ότι δουλειά του παρουσιάστηκε και στο κρατικό κανάλι της Γαλλίας TF2.

Ακολουθούν συνεργασίες παρουσίασης συνταγών για γλυκά σε τηλεοπτικές εκπομπές και παράλληλα συνεργάζεται με περιοδικό γαστρονομίας της εφημερίδας “Έθνος”.

Συμμετέχει ως ομιλητής στο διήμερο συμπόσιο “Η φιλοσοφία του φαγητού στην κοινωνία μέσα από τις τέχνες”, όπου έχοντας ως θέμα του την εικαστική ζαχαροπλαστική αποσπά τις καλύτερες κριτικές.

Το καλοκαίρι του 2012 αναλαμβάνει pastry chef στο βραβευμένο με ένα αστέρι “Michelin” του François Gagnaire στη νότια Γαλλία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το “Sweet Fashion by C. Vergados” ταξίδεψε στο Montreal του Καναδά και εντυπωσίασε.

Φέτος ο Χρήστος παρουσιάζει τις συνταγές του στην εκπομπή του Αlpha “Μες στην καλή χαρά”.

Γνωρίζοντας την αξία της σωστής κατάρτισης, αποφάσισε να μεταδώσει τις γνώσεις του σε μαθητές, καθώς τα εννέα τελευταία χρόνια διδάσκει ζαχαροπλαστική στα ΙΕΚ “Ακμή”.

Σήμερα μιλά στο www.laconialive.gr για την πορεία, τα σχέδιά του, την κατάσταση του κλάδου της ζαχαροπλαστικής και μοιράζεται μαζί μας μια δική του συνταγή.

Ζαχαροπλάστης γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Θεωρώ ότι κανείς πρέπει να έχει μέσα του το πάθος για αυτή την τέχνη. Χωρίς να σημαίνει ότι γεννιέσαι με αυτό. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και φυσικά έχοντας ως δεδομένη την όρεξη για γνώση πάνω σε αυτό το αντικείμενο μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με το επάγγελμα της ζαχαροπλαστικής.

Ο ίδιος εξελίσσεις τις τεχνικές σου;

Εφόσον είμαι και καθηγητής ζαχαροπλαστικής, εκτός των άλλων οφείλω και να ενημερώνομαι αλλά και να εξελίσσομαι επάνω στο επάγγελμά μου σχετικά με καινούργιες τεχνικές και νέα υλικά. Είναι μια δουλειά που δεν σου επιτρέπεται να “βαλτώσεις”.

Τι θα συμβούλευες τους ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες; Να ακολουθούν κατά γράμμα μια συνταγή ή να την “πειράζουν” κατά το δοκούν;

Η δυσκολία της ζαχαροπλαστικής, ειδικά σε σύγκριση με τη μαγειρική, είναι ότι το αποτέλεσμα κρίνεται στη λεπτομέρεια και στο πόσο πιστός πρέπει να παραμένεις στις δοσολογίες, αλλά και στην εκτέλεση της συνταγής. Έχοντας όμως κατανοήσει τις βασικές θεωρίες, σαφώς και σου επιτρέπεται να πειραματιστείς -σε λογικά πλαίσια πάντα- επάνω σε μια συνταγή. Η ζαχαροπλαστική είναι τέχνη και δημιουργία. Η πινελιά λοιπόν πολλές φορές επιβάλλεται.

Ποιο γλυκό απολαμβάνεις περισσότερο να φτιάχνεις και ποιο να καταναλώνεις;

Δύσκολη απάντηση, καθώς δεν μπορώ να επιλέξω μόνο ένα. Είναι αυτό που λέμε ότι “δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ένα από τα παιδιά σου”. Αγαπημένο υλικό είναι η σοκολάτα γάλακτος/πραλίνα φουντουκιού, οπότε ό,τι έχει ως βάση αυτό σίγουρα μου δίνει ιδιαίτερη ευχαρίστηση και στο να δουλεύω με αυτό αλλά και στο να το καταναλώνω!

Πώς κρίνεις ως επαγγελματίας την απρόσμενη αύξηση των τηλεοπτικών εκπομπών που ασχολούνται με τη μαγειρική, ζαχαροπλαστική κ.λπ.; Έχουν κάποια χρησιμότητα τελικά σε περίοδο τόσο βαθιάς ύφεσης;

Έχω δει και έμπρακτα μέσω της σχολής της οποίας διδάσκω ότι η ζήτηση σε αυτά τα επαγγέλματα έχει αυξηθεί πολύ και αυτό λόγω των τηλεοπτικών μαγειρικών εκπομπών. Το βρίσκω θετικό από την άποψη ότι θα βγουν περισσότεροι μάγειρες και ζαχαροπλάστες στην αγορά, οι οποίοι θα έχουν κατάρτιση αλλά και σεβασμό επάνω στο αντικείμενο. Θα παραμείνουν μόνο όσοι έχουν όρεξη, διάθεση, ταπεινότητα και φυσικά γνώσεις. Όσον αφορά στον τηλεθεατή, είναι πολύ σημαντικό το ότι πλέον έχει πιο εμπεριστατωμένη άποψη στο τι και πώς θα το μαγειρέψει. Προσωπικά, στις τηλεοπτικές μου εμφανίσεις έχω πάντα ως κριτήριο το να παρουσιάζω συνταγές γλυκών εύκολες, γρήγορες και οικονομικές, προκειμένου το γλυκό να είναι στο καθημερινό τραπέζι.

Θα προέτρεπες ή θα απέτρεπες κάποιον να ακολουθήσει σήμερα το επάγγελμά σου;

Δεδομένου ότι έχει ανέβει ο πήχυς των απαιτήσεων στον τομέα αυτόν, οι μελλοντικοί ζαχαροπλάστες οφείλουν να γνωρίζουν ότι είναι μια δουλειά πολύ απαιτητική, που ωστόσο επιβραβεύει αυτούς που θα την επιλέξουν συνειδητά.

Θεωρείς ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει επαρκή επαγγελματική κατάρτιση σε έναν ταλαντούχο νέο pastry chef ή θα πρέπει απαραίτητα να συμπληρώσει τις σπουδές του στο εξωτερικό;

Όπως προείπα, η ζήτηση του επαγγέλματος έχει αυξηθεί. Αυτό συνεπάγεται ότι και το επίπεδο των σχολών γαστρονομίας στην Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί. Παρόλ’ αυτά, το να εξειδικεύσει κάποιος τις σπουδές του σε χώρες του εξωτερικού οι οποίες είναι γενέτειρες και πρωτοπόρες νέων ιδεών και τεχνικών, όπως για παράδειγμα η Γαλλία που είναι σταθμός στο επάγγελμα της ζαχαροπλαστικής, ανοίγει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες.

Ποιο είναι το απωθημένο σου ως chef; Τι δεν έχεις κάνει ακόμη;

Απωθημένα δεν έχω… Στόχους όμως ναι. Νιώθω τυχερός γιατί πολλούς από αυτούς τους έχω υλοποιήσει. Οι υπόλοιποι είναι αυτοί που είναι στα επόμενα πλάνα μου.

Ποια τα σχέδιά σου για το 2014;

Επιφυλάσσομαι…

Θα μοιραστείς μαζί μας μια δική σου συνταγή;

Ευχαρίστως…

ΜΗΛΟΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

2 κόκκινα μήλα

250gr αλεύρι

100ml νερό

50ml κονιάκ

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ

σησαμέλαιο για το τηγάνισμα

μέλι-κανέλα-σουσάμι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Τρίβουμε τα μήλα (αφού τα καθαρίσουμε), τα βάζουμε σ’ ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σφιχτή η ζύμη. Βάζουμε σ’ ένα τηγάνι σησαμέλαιο ή σπορέλαιο και μόλις κάψει ρίχνουμε μικρές δόσεις του μίγματος μέσα στο λάδι. Μόλις ψηθεί απ’ τη μια μεριά, το γυρνάμε από την άλλη. Μόλις το βγάλουμε, πασπαλίζουμε με μέλι, σουσάμι και κανέλα.

ΠΗΓΗ :WWW.LACONIALIVE.GR