ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ

2014-04-24 17:39

Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης

 

ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

Παρουσίαση Ασύλου Ανιάτων

«Ο Άγιος Παντελεήμων» Σπάρτης

image1b

Η αρχή έγινε τον Ιανουάριο του 1983 όταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος θεμελίωσε το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων «Ο Άγιος Παντελεήμων». Τρία χρόνια αργότερα το όνειρο έγινε πραγματικότητα με τα εγκαίνια λειτουργίας του Ασύλου Ανιάτων Σπάρτης στις 18 Μαΐου 1986, ενώ τον Απρίλιο του 1990 εγκαινιάστηκαν δύο ακόμα πτέρυγες του Ιδρύματος.

image2bΤο Ίδρυμα, που οικοδομήθηκε σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων περίπου, δωρεά του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος, βρίσκεται 5 χλμ, έξω από την πόλη της Σπάρτης, προσφέροντας σήμερα πάνω από 13 χρόνια μια καλύτερη ζωή σε 77 πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Για την ολοκλήρωση του κτιρίου απαιτήθηκε το ποσό των 450.000.000 δρχ, ενώ τα μηνιαία έξοδα λειτουργίας του ξεπερνούν τα 60.000 €, που χάρη στην αγάπη των ευεργετών, δωρητών και φίλων του, το Ίδρυμα όχι μόνο λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά παράλληλα πραγματοποιεί και προγράμματα επέκτασης τα τελευταία χρόνια.

Περίθαλψη

Πρωταρχικός σκοπός του Ιδρύματος είναι η αξιοπρεπής διαβίωση των πασχόντων μέσω της προσφοράς υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής και λειτουργίας σύγasylo1χρονων εγκαταστάσεων που πληρούν όλες τις συνθήκες υγιεινής συντελώντας παράλληλα στην ψυχική ηρεμία των περιθαλπομένων.

Τα δωμάτια είναι δίκλινα και τρίκλινα, προσφέρουν άνεση στους τροφίμους ενώ σε όλα υπάρχει τηλεόραση. Μεγάλοι χώροι όπου οι τρόφιμοι μπορούν να διημερεύσουν υπάρχουν σε όλες τις πτέρυγες.

Η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη γίνεται από ιατρική ομάδα που απαρτίζεται από παθολόγο και ψυχίατρο ενώ συμπληρώνεται με την εθελοντική προσφορά υπηρεσιών ιατρών όλων των ειδικοτήτων.

Οι συνθήκες ζωής που απολαμβάνουν οι περιθαλπόμενοι του ιδρύματος είναι ανάλογες με αυτές που έχει κάθε υγιής άνθρωπος. Όμως αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η στοργή, η αγάπη και η φροντίδα που δέχονται τόσο από τους εργαζόμενους στο ίδρυμα όσο και από τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και από τους επισκέπτες που καθημερινά επισκέπτονται το ίδρυμα.

image8bΣτη σύγχρονη κουζίνα υπάρχουν όλα τα μέσα για την καλή γρήγορη και ποιοτική ετοιμασία του φαγητού.

Ο καταπράσινος περίβολος με τα περιποιημένα δέντρα και τα πολύχρωμα λουλούδια του ξεκουράζει και προσφέρει ψυχική αγαλλίαση.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν γήπεδα καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης και παιδικές χαρές όπου οι τρόφιμοι μπορούν να περάσουν ευχάριστα την ημέρα τους.

image10b

 

Δημιουργική Απασχόληση/Εκπαίδευση/Κατάρτιση

Η σωστή περίθαλψη πρέπει να συνδυάζεται και με τη δημιουργική απασχόληση των ΑΜΕΑ, με την γενική τους εκπαίδευση, αλλά και με την ειδικευμένη κατάρτισή τους ώστε να αναπτύσσονται οι πνευματικές και σωματικές τους δυνατότητες. Για το λόγο αυτό στο ίδρυμα λειτουργούν από τον Ιανουάριο του 1991 προγράμματα εκπαιδευτικής κατάρτισης.image11b

Σήμερα στο κέντρο μας λειτουργούν εργαστήρια υφαντικής, κεντητικής, γενικής χειροτεχνίας και κηπουρικής με αντίστοιχο εκπαιδευτή.

Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε άτομο με ειδικές ανάγκες άνω των 16 ετών. Αυτή τη στιγμή τα προγράμματα παρακολουθούν 30 άτομα, τρόφιμοι του ιδρύματος και εξωτερικοί εκπαιδευόμενοι που μετακινούνται καθημερινά με το λεωφορείο του Ασύλου.

image14bΣυγχρόνως εφαρμόζεται πρόγραμμα αλφαβητισμού που περιλαμβάνει εκμάθηση των βασικών βημάτων του μηχανισμού ανάγνωσης και γραφής καθώς και των πρώτων μαθηματικών εννοιών. Παράλληλα η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής Λακωνίας παραχωρεί γυμναστή. Μάλιστα σε αρκετούς από τους εκπαιδευόμενους έχει δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν τόσο σε πανελλήνιες όσο και σε ευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις (Special Olympics) με πολλές τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια.

image15b

 

Ευαισθητοποίηση – Κοινωνικοποίηση – Επικοινωνία – Ψυχαγωγία

image16b

Μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του Ιδρύματος εντάσσεται μια γενικότερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου απέναντι στα ειδικά άτομα και στη διαμόρφωση μιας υγιούς αντίληψης.

image17b

Αυτό επιτυγχάνεται με ουσιαστικές επαφές μεταξύ αυτών και των κατοίκων της περιφέρειάς μας, με διάφορες εκπαιδευτικές εκδρομές, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εκθέσεις έργων, θεατρικές παραστάσεις, ενημερωτικές διαλέξεις, διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, ανταλλαγή επισκέψεων με μαθητές σχολείων και εξόδους στην πόλη και αλλού.

 

 

image22b

 

Αγαπητοί φίλοι,

Όλες αυτές οι δραστηριότητες αποδεικνύουν ότι το ίδρυμα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του κατάφερε όχι μόνο να επιτύχει τους αρχικούς σκοπούς λειτουργίας του, αλλά ακόμα περισσότερο να προσφέρει τις όσο δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και αξιοπρεπούς ζωής στα άτομα με ειδικές ανάγκες της περιοχής.

Αυτό που ζητάμε από σας είναι να συνεχίσετε να στέκεστε στο πλάι μας, να προσφέρετε την αγάπη σας στους πάσχοντες αδελφούς μας και ενωθείτε στον αγώνα που καταβάλλουμε για μια καλύτερη ζωή για τους ανήμπορους αδελφούς μας.

Όλοι μαζί, θα εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ένα μέλλον πιο ανθρώπινο και πιο αισιόδοξο, όπου τα ειδικά άτομα θα έχουν τη θέση που τους αξίζει ανάμεσα μας.

ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ
"Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ" ΣΠΑΡΤΗΣ
23 100 ΣΠΑΡΤΗ
τηλ.: 2731023339 - 2731026288
fax: 2731029288

ΠΗΓΗ : https://www.immspartis.gr/